ČLÁNOK / Keď kľby bolia

Kľb – spojenie kostí – obsahuje zvláštne tkanivo, chrupavku. Jej úlohou je zabezpečovať pohyblivosť kostí navzájom a zároveň tlmiť tlaky, ktoré pri pohybe vznikajú. Zvláštnosťou tohto tkaniva je, že nemá cievny systém a nie je vyživované krvou, ale lymfou. Preto prvou príčinou jej degenerácie, t.j. straty svojej pružnosti a elesticity,  je nesprávne zloženie lymfy. S výživou chrupavky úzko súvisí aj tvorba kľbového mazu – čírej hustej tekutiny, ktorej úlohou je zabezpečovať kľzanie styčných kostí v kľbe.

Ďalšou príčinou opotrebenia chrupavky a úbytku kľbneho mazu je oddialenie sa kľbnej hlavice v kĺbnom puzdre. K  odďalovaniu môže dôjsť náhle -  pri úraze ( pád, náraz), pri nadmernom pracovnom alebo športovom výkone alebo postupne. Príčinou postupného odďaľovania sa hlavy kľbu od stien puzdra je nesprávne napätie svalov, ktoré držia spolu so šlachami a úponmi kľb v správnej polohe. Príkladom je hrbenie sa, kedy prsné svaly sú stiahnuté, trapézy nadmieru natiahnuté a tupé. Preto ďalšie svaly, naviazané na tieto hlavné svaly, nie sú v rovnováhe. Dochádza k pomalému vychyľovaniu sa kľbu, zvýšenému treniu a tlaku v tých miestach kľbu, kde chrupavka nie je prispôsobená dlhodobým zmenám tlaku a tým chrupavka postupne degeneruje.

Nadváha spôsobuje väčší tlak na kolenné a bedrové kľby, ako je kondícia chrupaviek v týchto kľboch. Neustálym tlakom dochádza doslova k stenčeniu chrupaviek a zároveň k priblíženiu sa styčných plôch kľbu. Preto normalizácia váhy úpravou stravy a nápravou metabolizmu je prvou podmienkou regenerácie kolien a bedrových kľbov. 

To, čo v kľbe bolí, to nie je chrupavka, ale výstelka kľbu, šľachy, väzy, kosti. Telo sa snaží „opraviť“ kľb, preto začne v ňom hromadiť lymfu ( opuchy kľbov, tzv. voda v kolene ).

Príčinou zlej výživy kľbu je nesprávne zloženie lymfy, ktorá v tomto prípade obsahuje veľa odpadových alebo zbytočných látok, ktoré chrupavku poškodzujú. A zároveň neobsahuje tie výživné látky, minerály a enzýmy, ktoré chrupavka potrebuje pre svoju činnosť a regeneráciu.

Náprava zloženia lymfy si vyžaduje:

  1. Správne  trávenie, aby pri trávení zbytočne nevznikali odpadové látky, ktoré telo odkladá do lymfy.
  2. Správny stav  mikroflóry hrubého čreva, ktoré je najväčším čističom alebo znečisťovateľom lymfy ( na sliznicu hrubého čreva je naviazaný hlavný lymfatický kanál, ktorým sa lymfy čistí a tiež resorbuje z hrubého čreva určité látky ).
  3. Správnu stravu, ktorá rešpektuje pravidlá činnosti tráviacich orgánov a zároveň prináša telu živiny v optimálnom množstve.

 

Najčastejšie prejavy nesprávneho trávenia:

  1. Narušený metabolizmus tukov, sacharidov, bielkovín. ( cukrovka, dna, neúmerné priberanie alebo neschopnosť schudnúť, chudosť alebo neschopnosť pribrať,
  2. Plynnatosť ( meteorizmus),  problematická stolica ( nie každý deň ráno, zápchy, časté stolice, riedka stolica).
  3. Bolesti žalúdka alebo brucha, pálenie žáhy,
  4. Pomalé, ťažké trávenie
  5. Kožné  problémy ( mykózy, vyrážky, vredy).

 

Ak máte niektorý z uvedených prejavov, máte možnosť nápravy svojho trávenia  užívaním vhodných preparátov a zmenou v stravovaní sa. Ktoré preparáty sú pre Vás vhodné a ako by ste sa mali po novom stravovať – to je predmetom e-mailovej konzultácie. Viac info o cene a priebehu konzultácie: tu.

Mikroflóra hrubého čreva hrá kľúčovú úlohu nielen pri problémoch s kľbami, ale jej správne zloženie je základom zdravia každého človeka. V hrubom čreve vďaka mikroorganizmom dochádza k rozkladu dôležitých látok zo stravy, schopnosti tela udržiavať acido-bázickú rovnováhu a správnej kondícii sliznice, kde sa tvoria dôležité bunky imunitného systému. To znamená, že ak sa strava dobre nerozloží, vznikajú látky, ktoré sú pre telo jedom a tie následne musí spracovať pečeň alebo ľadviny. To zbytočne zaťažuje tieto orgány a tie po určitom čase dobre nezvládajú už ani svoje prvopradé funkcie ( čím sa spustí kolotoč reťažových súvislostí v tele).

Ak sa hrubé črevo ráno nevyprázdni, stolica ( nepotrebný odpad) sa spätne resorbuje do krvi a lymfy. Zároveň dochádza k premnoženiu nežiadúcich baktérií a tým k narušeniu celej mikroflóry hrubého čreva.

Preto je tak potrebné, aby strava obsahovala dostatok vlákniny a zeleniny a všetky tráviace orgány ( žalúdok, pankreas, pečeň, tenké črevo) robili to, čo majú a hrubé črevo mohlo v pokoji robiť to, čo má ( a nie naprávať nekvalitne odvedenú „prácu“ svojich predchodcov v tráviacom procese).

Najefektívnejší spôsob nápravy mikroflóry hrubého čreva je prijímanie bulharskej laktobaktérie. Viac info :  v článku

Objednať výrobky môžete v e-shope.

Náprava trávenia a mikroflóry hrubého čreva je proces, ktorý môže trvať pár týždňov. Preto je vhodné užívať kľbovú výživu ( chonrotín, glukozamín, MSM, vit. C,E,B1,B0,B12 ). Existuje viac výrobkov, ktoré v rôznych množstvách ponúkajú uvedené látky.  Najkoncentrovanejší zdroj:   Triple Blend Alavis

Náprava svalovej disbalancie.

Vzhľadom na bolestivosť, aj obmedzenú funkčnosť kľbu, kedy cvičením nie je možné dosiahnuť nápravu, je potrebné sa  zamerať  na uvoľnenie spojivového tkaniva nielen  vo svaloch v celom okolí boľavého kľbu. To je možné dosiahnuť pomocou kraniosakrálnej  terapie ( jemná dotyková masáž) u certifikovaného terapeuta. Pomocou tejto metódy je možné dočasne zmierniť bolesti a pripraviť svaly na postupnú nápravu jemnými, naťahovacími cvikmi. Konkrétne cvičenia je potrebné dohľadať si na webe, youtube alebo vyhĺadať profesionálneho fyzioterapeuta. Tiež je možné naučiť sa uvoľňovacie dotyky pomocou knihy: Gert Groot  Landeweer: Kraniosakrální terapie, vydavateľstvo Fontána.

Zmiernenie bolesti – žiaľ, iba dočasne, je možné pomocou rôznych mastí – či už z lekárne, alebo rôznych bylinných.

Principiálnou príčinou poškodenia kľbu je  preťažovanie ( sa)   - svojho tela ( nadmerná fyz.záťaž ,  nadmerný športový výkon, nad-váha ) , ktoré tkvie v  NEREŠPEKTOVANÍ svojich potrieb ( ako duševných, tak telesných) a v  NEREŠPEKTOVANÍ svojich fyzických limitov. 

Korene toho, že sa človek nevie rešpektovať, sú v detstve, v správaní sa rodičov ku dieťaťu - v ich  nerešepktovaní jeho identity  - individuálnej prirodzenosti  dieťaťa. Keď  rodič nerešpektoval pri výchove vnútorné potreby dieťaťa a limity  jeho schopností,  tým zároveň  neukázal  a nenaučil dieťa rešpektovať seba samého ( samú). Je potom logické, že keď dieťa dospeje, nedokáže sa rešpekotvať a zároveň ani nevie rešpektovať druhých ľudí. Výsledkom sú rôzne  problémy v osobnom živote, vzťahu k sebe a rôzne typy zdravotných problémov. 

Bolesť kľbu Vás vedie k tomu, aby ste zmenili nielen spôsob, ako dosahujete ciele. ale možno aj samotné ciele. Lebo Vaše ciele sú pravdepodobne postavené NAD Vaše limity. Ako sa Vám to bude dariť, to sa odrzkadlí aj na kľbe. I keď náprava tohto problému  je zdľhavá, pri správanych krokoch a správnom tempe budete niekde hlboko vnútri cítiť, že kráčate k lepšiemu.

 

KONTAKT

0918 986 932

info@planeta-zdravia.sk

Adresa:

Mostová 17, budova AMFORAS – vchod
z pravej strany
92701 Šaľa

Obchodné meno: Ing. Ľubica Melnikov
Sídlo: 925 83 Žihárec 700
IČO: 40 56 41 93
DIČ: 1030089907
IČ DPH: SK1030089907
zapísané na Obvodnom úrade v Galante,
pod č. ŽO-2003/01314-2
a č. OŽP-B/2007/06633-2(-3-4)

Orgány dozoru:
Inšpektorát SOI pre Nitriansky kraj
Staničná 9, P. O. BOX 49A,
950 50 Nitra 1

TU MI MÔŽETE NAPÍSAŤ

Odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním osobných údajov.

Captcha
Ľubica Melnikov
Ľubica Melnikov